Bokmässa i ett land på glid

Det är ett år sedan jag besökte Bokmässan för första gången. I år har jag ingen ny titel att lansera så det får vara. Dessutom blir inramningen allt tråkigare. (Är du intresserad finns mina inlägg från förra årets deltagande kvar.)

Redan då var det en inflammerad debatt kring Nya Tiders vara eller inte vara. VD Maria Källsson hamnade i skottgluggen. Nya Tider slängdes ut men tog sig ändå in bland mässdeltagarnas skara när det stod klart att de hade ett avtal att luta sig mot.

Till årets sammandragning har Källsson och Bokmässan gjort en djupdykning i yttrandefrihetsfrågor och Nya Tider får fortsätta delta. Jag skriver under på att det är ett pris vi får betala för att värna om yttrandefriheten även om det lett till splittring och att ett par alternativa mässor sätts upp i år.

Medan Göteborgs judar firar jom kippur har Nordiska motståndsrörelsen, en nationalsocialistisk revolutionär organisation befolkad av våldsverkare fått tillstånd att demonstrera på gator och torg. Högerextremister från norden sägs delta men även tyska liktänkande vill visa sin solidaritet med den svenska ”kampen”.

Från andra sidan mobiliserar våldsbejakande vänsterextremister bland annat AFA. Och understöd sägs även på den flanken ha anlänt från kontinenten.

Efter en hastig genomgång av tidningsrubrikerna nu på kvällskanten, tycks det jag fruktade nämligen våldsamma upplopp, ha undvikits genom att demonstrationen stoppades.

Samtidigt kan den svenska medborgaren läsa detta reportage i Expressen.

Sverige är ett polariserat land och framtiden ser inte alldeles ljus ut. Extrapolerar jag utvecklingen 2016-17 ett år framåt verkar det osannolikt att det blir en ny mässa för mig. Hoppas jag får fel. Det vore roligt om boken och det skrivna ordet åter fick stå ohotade i centrum under mässdagarna.

Jan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s