Hur skulle det kunna vara?

Alltså om kulturen hade en starkare ställning. Det vill jag uttrycka några funderingar kring och sedan får du gärna påstå att jag är naiv.

Skapande tänkande.png

Om boken, lyriken, tavlan, filmen, musiken, dramatiken och dansen togs på verkligt allvar och engagerade som aldrig förr. Om kulturdelen utgjorde ryggraden i våra tidningar. Med recensioner, analyser, estetiska diskussioner, debatter och dialoger.

Vad skulle det betyda för samhället, för vårt välbefinnande och hur många fantastiska idéer, visioner och vägar framåt skulle vi tillsammans mana fram i ljuset?

sunrise-1756274_640 (1)

Vilket hopp det skulle skänka och hur skulle utsikten för oss att förbättra och skapa morgondagens goda samhälle påverkas? Ja kanske inte till och med  i sig själv vara svaret på frågan vad vi ska göra och hur vi ska ha det i en era när den artificiella intelligensen, de smarta robotarna och datorerna är på väg att ta över.

Vad ska människor framöver få sin utkomst ifrån? Vilka ambitioner och målsättningar kan göra livet bättre för oss alla? Hur kommer vi tillrätta med våra sociala och samhälleliga problem?

Hur mycket mänskligare skulle inte vår tid kunna vara? Om inte bara pengar, produkter, teknik, rationaliseringar och den absolut senaste marknadsmässigheten var i fokus.

Hur mycket mer hemma skulle vi inte alla kunna känna oss? Hur mycket viktigare? Humanismen borde kunna blomstra, få en storhetstid och alla få – oavsett det som mycket handlar om nu – identiteten – en chans att hitta hem och bli en skapande del i helheten.

Vilket ymnighetshorn för vårt land att ösa ur. Ett land som rymmer så många kreativa och intresserade människor som bara längtar efter att uttrycka sig, förverkliga sig, som redan skriver och skapar som aldrig förr – om kulturen tilläts ta plats, behandlades med respekt och engagemang, ja togs på allvar.

Om vi använder nutidsvokabulär, hur mycket skulle det inte bidra till vår konkurrenskraft i en postindustriell och globaliserad värld?

Och nu är jag optimist, jag vet det, men hur mycket skulle det inte kunna bidra till folkhälsan? Tänk om var fjärde affär var en liten biograf med servering, konsertlokal, liten teater, en utställningshall eller ett galleri. Vilken spännande värld gatunivån skulle bli.

Där det meningsfulla samtalet pågick i varje hörn.

Vilket land Sverige skulle kunna bli.

Annonser

2 reaktioner på ”Hur skulle det kunna vara?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s